Pâine de casă - rețete și instrumente
Coacerea pâinii este una dintre cele mai vechi tradiții în multe culturi. În trecut, pregătirea făinii a fost o activitate consumatoare de timp și dificilă. Datorită avansului tehnologic și al ingeniozității omului, ai acum la dispoziție o serie de instrumente care să te ajute să obții o pâine gustoasă dar și sănătoasă. Citește mai departe pentru a afla de ce ai nevoie, ca să-ți transformi bucătăria în propria brutărie, dar și ce rețete poți încerca, pentru ca mesele tale să fie înmiresmate cu mirosul pâinii de casă.
Instrumente necesare
-
Moara de făină
Cel mai important ingredient, de la care pornește întreaga magie, este făina. Calitatea pâinii este strâns legată de cea a făinii folosite. Făina din magazin are inconvenientul de a nu mai conține o bună parte din fibrele vegetale și vitaminele din bobul de grâu, deoarece acestea sunt eliminate la măcinare. Pentru a te bucura de o făină cât mai aproape de forma ei naturală, se recomandă măcinarea ei chiar atunci când o folosim. În felul acesta făina va fi proaspătă, neoxidată și ideală pentru o alimentație sănătoasă. Dar asta nu înseamnă că nu ai opțiuni! Cu o moară de cereale compactă vei putea obține făină integrală din cereale, chiar la tine acasă. Adio aditivi și alte substanțe care nu au ce căuta în pâinea făcută în casă! Poți alege o moară manuală sau una electrică, iar rezultatele vor fi net superioare făinii din comerț.
-
Mixer pentru cocă.
Ca să eviți coca care rămâne lipită de palmele și de degetele tale, apelează cu încredere la mixere profesionale, care îți vor ușura semnificativ treaba! Un astfel de mixer este multifuncțional, așa că va deveni un real ajutor în bucătărie și vei ajunge să îl folosești pentru o varietate de preparate culinare.
-
Cântar de bucătărie.
Măsurarea cu acuratețe a cantităților de ingrediente folosite într-o rețetă este importantă în obținerea unei pâini gustoase și bine crescute. Din nou, o unealtă multifuncțională, pe care nu o vei utiliza doar pentru rețeta de pâine, astfel încât va deveni aliatul tău în respectarea proporțiilor, pentru mâncare delicioasă de fiecare dată.
-
Accesorii.
Vei mai avea nevoie:
-
un cuțit bine ascuțit, care te va ajuta să tai coca în mod egal;
-
un vas și o bucată de material textil (pentru creșterea aluatului)
Să trecem la treabă cu două rețete de pâine. Ai de ales între una simplă, perfectă pentru începători, și una mai sofisticată, pentru brutarul amator de experiențe neobișnuite.
Cea mai simplă rețetă de pâine
Ingrediente:
-
120 ml lapte cald
-
40 g unt
-
3 linguri zahăr
-
2 lingurițe sare
-
4-5 lingurițe drojdie uscată activă
-
360 ml apă caldă
-
600-700 g făină integrală de cereale
Mod de preparare:
-
Amestecă laptele, zahărul, sarea și untul într-o oală, pe aragaz, la foc mic, până când untul se topește și se dizolvă sarea și zahărul. Ia amestecul de pe foc și lasă-l să se răcească ușor.
-
Încălzește vasul mixerului lăsând să curgă în el apă fierbinte, de la robinet, pentru un minut - două.
-
Dizolvă drojdia în cei 360 ml de apă caldă în vasul mixerului, amestecând încet.
-
Combină într-un bol separat laptele cald cu 480 g de făină, iar apoi adaugă amestecul rezultat în vasul mixerului. Folosind cârligul pentru frământare, se amestecă la cea mai mică viteză timp de 2 minute. Continuând la aceeași viteză, adăugă restul făinii, câte 50-60 g odată, până când aluatul se agăță de cârlig și curăță părțile laterale ale vasului.
-
Lasă mixerul să frământe la aceeași viteză timp de încă 3 - 5 minute, sau până când aluatul este neted și elastic. Va fi ușor lipicios la atingere, iar ăsta este un semn bun!
-
Transferă aluatul într-un vas uns cu unt și se rotește ușor, pentru ca untul să ajungă pe întreaga suprafață. Acoperă recipientul cu un material textil și lasă coca la crescut aproximativ o oră sau până își dublează volumul.
-
Scoate aluatul din vas și împarte-l în două jumătăți egale cu ajutorul unui cuțit. Presară făină pe suprafața de lucru și manevrează coca cu ajutorul mâinilor, formând două ovale „cu burtă”.
-
Așează fiecare oval în recipientul cu pânză, peste care ai presărat făină în prealabil, și lasă din nou coca să crească pentru aproximativ o oră.
-
Cuptorul trebuie preîncălzit la 200 °Celsius, iar coacerea durează aproximativ 30 de minute. Bineînțeles, acest timp nu este standard, pentru că el poate fluctua, în funcție de cuptor, însă indiciul că pâinea este gata este culoarea aurie a crustei.
Rețetă pentru pâine japoneză
Ingrediente:
-
440 g făină integrală de cereale
-
290 ml lapte
-
53 g unt la temperatura camerei
-
26 g zahăr
-
9 g sare
-
13 g lapte condensat îndulcit
-
4 g drojdie
Mod de preparare:
-
Adăugă laptele, drojdia, zahărul, laptele condensat și făina în vasul de mixer. Utilizează cârligul pentru frământare, astfel încât ingredientele să se încorporeze rapid și mixează timp de 2 minute la viteză redusă. Adaugă sarea și mixează timp de 6 minute la viteză medie. Adaugă untul și continuă să mixezi la viteză medie pentru încă 5-6 minute.
-
Transferă aluatul într-un vas și lasă-l la crescut la cald (aproximativ 30 °C temperatură ambientală) pentru o oră. Pentru a stabili momentul perfect pentru a-l manevra, apasă-l cu un deget, formând o adâncitură, iar dacă aluatul se ridică înapoi ușor, este gata! Dacă adâncitura se ridică imediat, mai e nevoie de puțină răbdare, iar dacă nu își revine la forma inițială, ai cam uitat de el pentru prea mult timp.
-
Împarte aluatul în trei părți egale, pe care le acoperi cu o pânză sau un șervet de bucătărie umed și lasă-le deoparte pentru 20 de minute.
-
Ia una din bucăți și, cu ajutorul unui făcăleț, întinde-o în formă de dreptunghi de aproximativ 10 x 15 cm. Rulează aluatul pe lungime și formează un U cu rulolul obținut.
-
Repetă același proces pentru cea de-a doua bucată de aluat și plasează-le în capetele unei forme de cozonac, cu partea rotundă spre una din laturi (astfel încât „picioarele” U-ului să atingă latura opusă a formei). Ultima bucată va fi așezată între cele două, însă în cealaltă direcție. Se mai lasă la crescut pentru încă o oră.
-
Se coace în cuptorul încins la 200 °C, pentru 30 de minute, până când coaja se rumenește bine.
E timpul să încerci să faci o pâine delicioasă chiar la tine acasă!