Rețetă de cozonac preparat cu ajutorul mixerului cu bol
Un desert delicios, cu o tradiție de sute de ani, cozonacul este cel care dă startul sărbătorilor de iarnă sau al Paștelui. Mirosul său inconfundabil ademenește orice pofticios. Preparatul a luat, de-a lungul timpului, diverse forme și a cunoscut o mulțime de umpluturi, care mai de care mai ingenioase, pe care gospodine din toate zonele țării le-au adaptat vremurilor.
Dacă înainte cozonacul nu era mai mult decât o pâine dulce, astăzi putem gusta din felii groase umplute cu mac, ciocolată sau nuci provenite din alte părți ale lumii. Deși bucătari și patiseri cu renume se întrec în a oferi tot felul de sfaturi pentru ca bine-cunoscutul preparat să iasă așa cum ți-ai imaginat, îți venim în întâmpinare cu un ajutor de nădejde pentru prepararea unui cozonac ca la carte - frământarea aluatului cu ajutorul unui mixer cu bol!
De ce să folosești un mixer cu bol pentru prepararea aluatului de cozonac?
Dacă preferi să economisești cel puțin jumătate din timpul petrecut frământând cu mâinile aluatul de cozonac, mixerul cu bol este un ajutor de nădejde. În loc să îți consumi energia în amestecarea ingredientelor, poți lăsa mixerul cu bol să facă treaba în locul tău. În acest timp poți să pregătești umplutura sau chiar să te relaxezi.
Mai mult decât atât, folosind mixerul cu bol pentru frământarea cozonacului, mâinile nu îți vor mai fi pline de aluat. Mixerul va omogeniza perfect compoziția, iar doar câteva minute. Bolul și cârligul de frământat se vor curăța foarte ușor, sub un jet de apă călduță.
Cine a spus că trebuie să faci mușchi frământând aluatul, când ai la îndemână un astfel de mixer?
Așa cum ți-am promis găsești mai jos două rețete delicioase de cozonaci clasici:
Cozonac cu rahat și cremă de alune
Ingrediente pentru aluat:
- 150 gr zahăr
- 150 gr unt
- 500 ml lapte cald
- 20 gr drojdie uscată
- 1 kg faină
- un vârf de cuțit de sare
- 5 gălbenușuri
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 gr rahat
- 100 gr zahăr
- 8 linguri de lapte
- 3 linguri cremă de ciocolată sau alune
În prima fază se pregătește maiaua. Se pune drojdia uscată într-un bol, peste ea se pun două linguri de faină, puțin zahăr (o jumătate de lingură) și puțin lapte cald. Se amesteca pana se încorporează ingredientele , se obține un aluat moale și se lasă la dospit pentru 15 minute până își dublează volumul.
Laptele se amestecă cu zahărul până acesta se topește. Se fixează cârligul pe dispozitivul aparatului, mixerului cu bol, se pune făină în bol, apoi maiaua crescuta, gălbenușurile și se mixează totul la viteză mică. Se adaugă laptele puțin câte puțin în timp ce se amestecă aluatul. Se mărește puțin viteza și se
adaugă lapte la nevoie pentru ca aluatul să fie moale. Se adaugă sarea împreună cu untul, câte un cubuleț în timp ce aluatul se mixează în continuare pentru încă zece minute la viteza trei. Se va scoate apoi bolul din mixer și se lasă la dospit până își dublează volumul.
Se va scoate aluatul din bol, se împarte în două părți egale pentru cozonac. Fiecare parte se va împarți în alte trei bucăți egale și se va întinde ușor cu mâinile. Cu o linguriță se va pune peste aluatul de cozonac crema de alune sau ciocolată, iar apoi se va presăra bucăți mici de rahat. Se rulează fiecare bucată în parte, iar apoi se vor împleti în trei.
Se așază într-o tavă pentru cozonaci, tapată cu hârtie de copt. Se lasă sa crească pentru încă 15 minute.
Pe deasupra se vor unge cu puțin ou bătut, urmând să se presare mac pe deasupra. Apoi se vor așeza în cuptorul preîncălzit la 150°C pentru 40-45 de minute.
Cozonac cu mac
Ingrediente pentru aluat:
- 150 gr zahăr
- 150 gr unt
- 500 ml lapte cald
- 20 gr drojdie uscată
- 1 kg faină
- un vârf de cuțit de sare
- 5 gălbenușuri
Ingrediente pentru umplutură:
- 400 gr mac
- 100 gr zahăr
- 8 linguri de lapte
Crema de mac:
Laptele se așază într-o cratița pe foc, împreună cu zahărul. După ce se topește se adaugă și macul, omogenizam și se lasă sa fiarbă 5 minute până se obține o cremă. Ulterior se lasă la răcit.
În prima fază se pregătește maiaua. Se pune drojdia uscată într-un bol, peste ea se pun doua linguri de faină, puțin zahăr (o jumătate de lingură) și puțin lapte cald. Se amestecă până se încorporează ingredientele, se obține un aluat moale și se lasă la dospit pentru 15 minute până își dublează volumul. Laptele se amestecă cu zahărul până acesta se topește. Se fixează cârligul pe dispozitivul aparatului, mixerului cu bol, se pune faină în bol, apoi maiaua crescută, gălbenușurile și se mixează totul la viteza
mică. Se adaugă laptele puțin cate puțin în timp ce se amestecă aluatul. Se mărește puțin viteza și se adaugă lapte la nevoie pentru ca aluatul sa fie moale. Se adaugă sarea împreună cu untul, câte un cubuleț în timp ce aluatul se mixează în continuare pentru zece minute la viteza trei. Se va scoate apoi bolul din mixer și se lasă la dospit până își dublează volumul.
Aluatul se scote din bol și se împarte în două părți egale pentru doi cozonaci. Fiecare parte se împarte în alte trei părți egale și se întinde ușor cu mâinile. Peste acesta se pune umplutură de mac, se rulează fiecare parte și se vor împleti în trei.
Se așază într-o tavă pentru cozonaci, tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să crească pentru încă 15 minute.
Pe deasupra se vor unge cu puțin ou bătut, urmând să se presare mac pe deasupra. Se vor așeza în cuptorul preîncălzit la 150°C pentru 40-45 de minute.