Despre aromaterapie și secretele uleiurilor esențiale
Uleiurile esențiale sunt amestecuri de compuși caracterizați prin capacitatea lor de a genera o aromă plăcută. În general, acestea se obțin din condimente, plante aromatice, fructe sau flori. Multe dintre ele sunt utilizate în aromaterapie, pentru tratamentul mai multor afecțiuni. Uleiurile pot fi extrase din întreaga plantă sau dintr-o parte a acesteia, iar metoda de extracție este foarte importantă.
Acestea sunt realizate prin distilarea sau presarea diferitelor părți ale unei plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) pentru a capta compușii care produc parfum. Sunt necesare cantități mari de plante pentru a produce o singură sticlă de ulei esențial. În plus, pe lângă crearea mirosului, uleiurile esențiale îndeplinesc și alte funcții în plante.
Iată pe scurt tehnicile de extracție a uleiurilor:
-
Hidrodistilarea: acest proces implică scufundarea plantei în apă, care este adusă la temperatura de fierbere, în vasul de distilare. Aburul și compușii aromatici volatili care sunt eliberați sunt colectați într-un condensator, unde are loc răcirea și recuperarea uleiului care se separă la suprafață sub forma unei pelicule.
-
Presare la rece: metodă destinată citricelor, presupune utilizarea preselor mecanice pentru perforarea cojilor și extracția uleiului.
-
Extracție cu dioxid de carbon supercritic: folosește capacitatea unică a dioxidului de carbon de a avea proprietăți atât lichide cât și gazoase atunci când este adus în starea supercritică (presiune de 100-200 ori mai mare decât presiunea atmosferică). Lichidul este un solvent excelent, în care se dizolvă compușii aromatici volatili din materialul vegetal, iar după filtrare sistemul este adus la presiunea atmosferică, dioxidul de carbon se evaporă și rămâne doar uleiul esențial.
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este practica folosirii uleiurilor esențiale pentru beneficiul lor terapeutic. Când sunt inhalate, moleculele uleiurilor esențiale călătoresc de la nervii olfactivi direct la creier și au impact asupra amigdalei, centrul emoțional al creierului.
Compuși vechi, descoperiri noi
Plantele au fost folosite în scopuri medicale din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, cercetarea continuă să releve noi mecanisme de acțiune ale substanțelor componente.
Monoterpenele sunt compuși care se găsesc în uleiurile esențiale extrase din plante. Studiile experimentale, folosind modele de cancer animal, au demonstrat că unele monoterpene au proprietăți anticancerigene, care acționează la diferite niveluri celulare și moleculare, inhibând creșterea tumorilor. De exemplu, monoterpenele din uleiul esențial de mentă acționează împotriva tumorilor ficatului, pancreasului și previn apariția cancerului mamar.
Contaminarea aerului prin spori bacterieni reprezintă o amenințare imediată asupra sănătății. O creștere uriașă în concentrația de spori din aer a fost observată în special în zonele umede slab ventilate, zone de depozitare sau locuințe. (Rao et al., 2007). Specii bacteriene din acest grup, numit ,,de interior” pot provoca numeroase probleme de sănătate din cauza capacității lor de a produce toxine sau metaboliți secundari alergeni. (Amuzie et al., 2010)
Inhalarea lor este o cauză frecventă a numeroase alergii, astm bronșic, boli pulmonare și alte probleme de sănătate asociate cu ,,sindromul clădirii”. Unele dintre aceste specii bacteriene au fost, de asemenea, menționate ca agenți patogeni oportuniști care sunt capabili să infecteze direct țesuturile interne de origine animală sau umană în anumite condiții (Kim et al., 2003).
Metodele alternative de înlăturare a agenților patogeni, bazate pe utilizarea de substanțe naturale din plante, s-au axat pe dezvoltarea de uleiuri esențiale extrem de eficiente. Substanțele fenolice din componența uleiurilor oferă cea mai mare eficacitate antifungică. De exemplu, s-a constatat că bacteria Aspergillus niger este foarte sensibilă la uleiul de scorțișoară, inhibarea sporilor fiind foarte mare. De asemenea, o concentrație de 0,1% ulei esențial de oregano este suficientă pentru a opri creșterea micelială a acestor spori dăunători.
Uleiul esențial de Eucalipt, pe lângă proprietățile antimicrobiene este un adjuvant în tratarea rânilor, a vânătăilor și a arsurilor deoarece este un puternic dezinfectant. Uleiul de mentă poate fi adăugat în pasta de dinți pentru a combate bacteriile de la nivelul gingiilor, responsabile de apariția problemelor dentare.
Difuzarea corectă a uleiurilor esențiale
Difuzarea reprezintă răspândirea particulelor de ulei esențial în aer. Dincolo de aspectul necesar pentru purificarea aerului, această tehnică prezintă o serie de beneficii:
-
pentru sănătatea fizică ( adjuvantă în afecțiuni respiratorii, sinuzită, greață, insomnie)
-
pentru sănătatea mentală (stări de depresie, anxietate), prin formarea unui cadru optim pentru meditație și relaxare
-
prin inhalarea uleiului esențial de eucalipt se reduce sensibilitatea în cazul migrenelor și contribuie la energizarea organismului și creșterea capacității de concentrare.
Utilizarea uleiurilor esențiale în candele sau prin alte metode care presupun încălzirea sau arderea generează denaturarea proprietăților lor și chiar formarea unor compuși volatili cu potențial toxic. Astfel, utilizarea unui difuzor de arome Biovita este o metodă sigură și eficientă pentru a ne bucura de toate beneficiile aferente din spectrul aromaterapiei.
Care uleiuri esențiale sunt cele mai bune?
Există zeci de uleiuri esențiale, toate cu diferite arome și machiaje chimice. Alegerea celor mai bune depinde de simptomele pe care căutați să le ameliorați sau parfumurile pe care le preferați. Unele dintre cele mai populare uleiuri esențiale sunt:
-
Ulei de lavandă: Mulți oameni găsesc mirosul de lavandă relaxant. Este adesea folosit pentru a ajuta la ameliorarea stresului și anxietății și pentru a avea un somn liniștit.
-
Ulei de arbore de ceai: Acest ulei esențial a fost folosit de către oamenii aborigeni din Australia pentru vindecarea rănilor. Astăzi este frecvent utilizat pentru acnee, mușcături de insecte și în cazul infecției fungice denumite ,,picior de atlet”.
-
Ulei de mentă: Există dovezi conform cărora uleiul esențial de mentă ajută la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (IBS). De asemenea, poate calma durerile de cap cauzate de tensiune atunci când este aplicat local. Difuzarea uleiului esențial de mentă în timpul mesei reduce apetitul și facilitează instalarea senzației de sațietate. Este un real ajutor în managementul greutății.
-
Ulei de lămâie: Multe persoane găsesc mirosul de citrice al uleiului de lămâie un promotor al stării de bine. Mai este frecvent folosit în produsele de curățare de casă.
-
Uleiul esențial de oregano este un conservant natural în fabricarea alimentelor, datorită acțiunii anti-microbiene
-
Uleiul esențial de rozmarin este un inhibitor activ al bacteriilor implicate în alterarea cărnii
-
Uleiul esențial de tămâie stimulează digestia prin accelerarea secreției sucurilor gastrice din stomac.
Cum să găsim uleiuri esențiale de calitate?
Cel mai important lucru de luat în considerare atunci când cumpărăm uleiuri esențiale este calitatea lor. Dar este dificil de aflat care sunt cele mai bune, deoarece nu există un sistem de clasificare sau certificare pentru uleiurile esențiale. Multe companii susțin că uleiurile lor esențiale au „grad terapeutic”, dar acesta este doar un termen de marketing.
Din păcate, există o mulțime de produse pe care le puteți găsi online sau în magazine care nu sunt extrase corect sau pot conține compuși chimici care nu sunt înscriși pe etichetă.
Iată câteva sfaturi care să vă ajute să cumpărați uleiuri esențiale pure:
-
Eticheta: ar trebui să includă numele latin al plantei, informații despre puritate sau alte ingrediente adăugate.
-
Alegeți recipientele din sticlă, de culoare închisă: uleiurile esențiale pure sunt foarte concentrate. Acestea pot dizolva recipientele de plastic în timp. Cele mai multe companii ambalează uleiurile esențiale în sticle mici de culoare maro sau albastru pentru a proteja calitatea.
-
Evitați „uleiurile parfumate”: acestea sunt obținute din uleiuri esențiale combinate cu substanțe chimice sau în totalitate din substanțe chimice. Nu sunt potrivite pentru aromaterapie - în schimb, căutați sticle care conțin un singur ulei esențial în forma sa cea mai pură (100% ulei esențial fără alte adaosuri).
-
Comparați prețurile: acestea variază în funcție de costul recoltării și al producției. Dacă găsiți un preț mic pentru un ulei esențial scump, probabil nu este pur.
Referințe
1. V. C. Pawar and V. S. Thaker - ,,In vitro efficacy of 75 essential oils against Aspergillus niger”, Department of Biosciences, Saurashtra University, Rajkot, Gujarat, India
2. H.Loza - ,, Monoterpenes in essential oils. Biosynthesis and Properties”, Departamento de Bioquimica Facultad de Quimica Universidad Mexico
3. M. Zabka, , R. Pavela - ,,Antifungal activity and chemical composition of twenty essential oils against significant indoor and outdoor toxigenic and aeroallergenic fungi”, Crop Research Institute, Prague, Czech Republic
4. Z. Schelz1, J. Hohmann, J. Molnar - ,,Recent advances in research of antimicrobial effects of essential oils and plant derived compounds on bacteria”