Acizii grasi omega 3, se gasesc preponderent în spirulina, soia, nuci si semintele de in.
Acesti acizi grasi se mai întâlnesc si în carnea si grasimea pestilor marini (ton, cod, hamsie, macrou, hering, somon), dar acestea contin colesterol.
Se recomanda sursele vegetale de acizi grasi omega 3, în raport cu cele de origine animală, deoarece cele vegetale nu contin colesterol.
Acizii grasi omega 3 din uleiul de in au o multitudine de efecte benefice pentru organism:
- scad colesterolul “rău” din organism;
- scade riscul bolilor cardio-vasculare;
- inhiba factorii generatori de arteroscleroza si inflamatie;
- produc o creștere ușoară a colesterolului “bun”;
- au efect anti-trombotic, prin reducerea moderata a vâscozitatii sangvine si a agregarii plachetare;
- reduc întinderea zonei de necroza cardiaca post-infarct recent;
- scade rata aritmiilor cardiace;
- sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completa a creierului uman în timpul sarcinii si in primii 2 ani de viata;
- cantitatea de serotonina (una dintre „moleculele cerebrale ale placerii”) este la niveluri scazute în creierul peroanelor care prezinta si o valoare mica a acizi grasi omega 3 în lichidul cefalo-rahidian.
- ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, a retinei si a sistemului imunitar al copilului. Hranirea cu lapte artificial determina un aport de acizi grasi omega 3 redus;
- întârzie si reduce aparitia simptomelor senilitatii prin blocarea generarii de radicali liberi de natura lipidica;
- actiune anti-mutagena si de protejare a materialului genetic;
- stimuleaza creșterea si dezvoltarea armonioasa a întregului organism;
- acizii grasi omega 3 sunt constituenti ai membranei neuronale si a vaselor de sânge din creier. În starile asociate cu deficitul lor, se întâlneste o încetinire a cresterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenta a organelor interne si o functie vizuala anormala.
- efect antiinflamator mediu: se obtin rezultate notabile în boala Crohn si simptomele artritei reumatismale;
- sunt niste modulatori deosebit de puternici ai raspunsului imun. Efecte importante în bolile auto-imune, infectii virale si / sau bacteriene, cancer, SIDA.
- alaturi de genisteina din soia, acizi grasi omega 3 au si uimitoarea capacitate de a distruge vasele care alimenteaza cu sânge tumora;
- alimentarea cu surse de acizi grasi omega 3 produce si marirea suprafetei intestinale si a absortiei nutrientilor;
- reduc riscul de depresie post-sarcina pentru femeile care tocmai au nascut
- în bolile glomerulare renale, aportul de acizi grasi omega 3 a redus pierderile de proteine prin urina;
- ajuta la tratarea ulcerului gastric si duodenal; efecte excelente au fost raportate si-n terapia colonului iritabil;
- previn instalarea depresiilor. Un aport crescut de acizi grasi omega 6 (ulei de floarea soarelui) în dauna acizi grasi omega 3, produce modificari în structura membranelor neuronale si odata cu acestea si depresia apare mai des;
- reduc problemele legate de ciclul menstrual, regularizându-l si diminuând frecventa si intensitatea durerilor menstruale;
- diminueaza frecventa si intensitatea crizelor de astm bronsic;
- sunt substante anti-oxidante puternice, utile în preventia si tratamentul pe cale naturala a cancerului
- au efect hipoglicemiant (util si la diabetici), transformând glucoza sangvina în glicogen de depozit; reduc rezistenta la insulina;
- previn si combat eficient migrenele;
- rol calmant si de marire a rezistentei sistemului nervos la stres. Somnul se instaleaza mai repede la cei care au în alimentatie surse bogate de acizi grasi omega 3, scanzand frecventa insomniilor;
- stimuleaza sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elastica si mai suplă.